INVESTMENT BANKING

Un parcurs plin de lecții

PCF Investment Banking a susținut la începutul acestui an cursa clujeanului Vlad Crișan Pop în ultramaratonul ArcticUltra 6633.

ArcticUltra 6633 este unul dintre cele mai dure teste de rezistență prin care poate trece un om, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic. Acest ultra maraton  desfășurat în condiții extreme, într-unul dintre cele mai neprietenoase colțuri ale lumii,  nu este doar despre a trece linia cercului arctic, ci despre a trece linia propriilor limite. Ultra maratonul oferă două opțiunide traseu – de 193 de kilometri sau de 620 de kilometri. Indiferent de traseul ales, participanții trebuie să își poarte și proviziile necesare într-o cursă de alergare non-stop care se desfășoară la temperaturi care ating -40 de grade Celsius. Noi ne-am alăturat lui Vlad Crișan Pop anul acesta, după victoria de anul trecut când a câștigat cursa de 193 de kilometri, pentru a-i susține efortul în pariul de 620 de kilometri.

Victoria lui Vlad de anul trecut a fost una extrem de importantă pentru România, noi având un palmares impresionant și datorită eforturilor lui Tibi Ușeriu. Dar ceea ce la începutul anului fusese pentru noi un mic efort de sponsorship, odată cu criza COVID-19 a devenit un curs de coaching.

“Ceea ce ne-a atras din start la Vlad este determinarea lui și dorința de a se întrece mereu pe el însuși. Deși acest ultramaraton se deșfășoară în niște condiții meteo care ar putea îngenuchia și cei mai pregătiți atleți din lume, credem că ambiția lui și dorința de a ajuta copiii din MagiCAMP, l-au însoțit în fiecare pas făcut, indiferent de cât de grea adevenit cursa.” – Mihai Iordan, Managing Partner PCF Investment Banking

Din păcate, parcursul lui Vlad în ediția din 2020 a fost întrerupt brusc, din decizia organizatorului, la kilometrul 350 și în a cincea zi de mers aproape neîntrerupt. Scoaterea sa din competiție a fost, inclusiv pentru organizatori, un moment dificil, dar necesar pentru binele și sănătatea lui Vlad.

Iar aici au început lecțiile pentru noi.

Primul lucru care a fost extrem de evident ca similitudine, între traseul lui Vlad și traseul nostru, a fost creșterea rapidă. Victoria pe un traseu greu și ambiția de duce și mai departe rezultatele, de a obține și mai mult, de aparia mereu cu noi înșine că putem să obținem mai mult de la noi au fost douătipare în oglindă. În cazul PCF Investment Banking, 2019 a fost unul dintre anii în care am doborât recorduri, iar pentru 2020, obiectivul nostru era să întrecem anul anterior, într-un pariu cu noi înșine. Începutul anului stătea sub aceste obiective, dar arbitrul nostru, spre deosebire de arbitrii lui Vlad, s-a numit COVID-19, care a venit să schimbe regulile jocului și chiar să îl oprească pe alocuri.

Chiar dacă lumea s-a oprit preț de două luni, așa cum și cursa lui Vlad afost întreruptă, pregătirile pentru cele mai mari provocări, nu se fac doar pecâmpul de luptă. Și noi și Vlad am stat acasă în timpul lockdown-ului și poateacasă e greu să îți imaginezi că te poți antrena pentru zile de mers fără oprire la -40 de grade, sau pentru a rescrie, alături de clienții tăi, viitorul unor companii în noul context, însă cele două luni de izolare au fost cel mai bun mentor.

Pentru noi, cursa de la începutul anului de a ne depăși recordul, a început cu aceeași determinare și planificare - traseele sunt date de obiectivele clienților și resursele sunt drămuite în funcție de contextele economice din România și de la nivel global și în funcție de oportunități – ceea ce aduce mult mai multe necunoscute în jocul variabilelor. Obstacolele nu sunt epuizarea și frigul, ci lipsa de predictibilitate și incertitudinea. Obiectivul e, înschimb, același – să demonstrăm că putem. Vlad aleargă pentru MagiCAMP, noi alergăm pentru antreprenorii români. Sunt două grupuri pentru care  o schimbare în  bine poate schimba fața unei comunități. O finanțare pentru un producător de a extinde facilitatea de producție aflată într-o zonă rurală în Vestul țării, înseamnă mai multe joburi, înseamnă ocolectare mai bună de taxe pentru bugetele locale, ceea ce atrage investiții în infrastructură la nivel local, în educație. E un cerc care se închide, în care un lucru bun se propagă în comunitatea unde se întâmplă. De multe ori, nu vedem relația directă, pentru că se propagă lent, dar investițiile și creșterea sectorului antreprenorial românesc reprezintă antidotul pentru majoritatea problemelor sociale.

“În competiții, fie ele sportive sau de altănatură, rezultatul final contează uneori prea puțin. Ceea ce contează mai mult este determinarea și puterea de a merge mai departe până ce ultima resursă este consumată. Vlad a fost și este o inspirație pentru noi, iar in contextul pandemiei de COVID-19 este un exemplu pe care îl menționăm deseori în discuțiile pe care le avem cu clienții noștri. Prin natura jobului nostru, observăm și putem estima care sunt urmările acestei crize. Și pot spune cu certitudine că fiecare business românesc va trece printr-o perioadă de transformare, iar determinarea intrinsecă a unei organizații va fi cea care va face diferența. Fiecare pas va deveni din ce în ce mai dificil, dar business-urile care se vor înarma cu răbdare și vor gândi lateral o să supraviețuiască și acestui an. Între timp, așteptăm cu nerăbdare următorii pași făcuți de Vlad și vom fi alături de el si la linia de start a Arctic Ultra 6633, din 2021.” Mihai Murgu, Partner PCF Investment Banking