Cursa pentru educaȚIE
Asociația MagiCamp s-a remarcat în ultimii ani prin proiectele și munca depusă în folosul copiilor cu afecțiuni grave și ale părinților lor. Voluntarii din spatele asociației lucrează de peste 6 ani, zi și noapte, pentru a readuce zâmbetul copiilor a căror viață a fost dată peste cap de afecțiuni oncologice, arsuri grave sau care au pierdut pe cineva drag.
Programele asociației MagiCamp au crescut de la an la an, cu ajutorul donațiilor și voluntarilor dispuși să se implice. Deși asociația a început prin programe dedicate copiilor cu afecțiuni oncologice grave, de-a lungul timpului, au fost dezvoltate și alte proiecte care au avut un impact benefic în viața copiilor afectați de probleme de sănătate.
MagiCamp nu a schimbat doar viața copiilor care au participat în proiecte, ci și a voluntarilor.
Vlad Pop Crișan este unul dintre acei voluntari care s-a lăsat inspirat de povestea unui băiețel pe care l-a cunoscut în tabara MagiCamp din 2015 și care își dorea să devină fotbalist, deși își pierduse un picior. Mânat de visul copilului, Vlad a ales să devină alergător de maraton. Patru ani mai târziu s-a înscris într-unul dintre cele mai dure ultra maratoane din lume – 6633 Arctic Ultra, desfășurat în condiții extreme, aproape de linia Cercului Arctic.
În martie 2019, la prima sa incursiune în 6633 Arctic Ultra, Vlad a avut și prima sa victorie. A străbătut cursa mică a ultra maratonului, de “numai” 193 de kilometrii prin ghețurile arctice.
Pentru 2020, planurile lui Vlad au fost și mai ambițioase – de a concura și de a câștiga cursa lungă a Arctic Ultra, de peste 600 de kilometri. Cursa lui urma să fie dedicată strângerii de fonduri pentru susținerea a 100 de burse educaționale, acordate vreme de 1 an copiilor greu încercați, care au suferit arsuri grave sau care și-au pierdut un părinte.
Până la finalul anului 2019, Vlad a reușit să strângă întreaga suma de 600.000 de lei. Strângerea sumei s-a dovedit a fi partea mai ușoară. Partea grea a fost antrenamentul pentru încă o cursă la Cercul Polar. Pentru maraton, pe lângă sesiunile intense de alergare, Vlad a improvizat și un butoi cu gheață în care se scufunda cât de des putea pentru a-și mări rezistența la frig, atât de necesară într-o competiție în care unele zile te surprind cu temperaturi care ajung la -50 de grade Celsius.
Pe tot parcursul antrenamentelor, motivația lui Vlad a fost că oricât de grea ar fi o cursă la Cercul Arctic, nu se poate compara, nici pe departe, cu acele curse contra cronometru, la care micuții care suferă de cancer sunt supuși. De aceea, niciun efort nu i s-a părut prea mare, pentru a putea susține bursele pentru adevărații luptători.
Bursele MagicEDU sunt create special pentru copiii cu afecțiuni oncologice, care aleg să nu renunțe și care ar trebui să fie sprijiniți în toate demersurile lor. Tratamentul oncologic poate dura luni întregi și, în unele cazuri, chiar ani. Este o perioadă care lasă urme adânci atât fizice, cât și emoționale. În tot acest timp, părinții sunt supuși unei presiuni imense și toate resursele financiare merg spre tratamentele copilului. De cele mai multe ori, educația trece într-un plan secundar și cheltuielile aferente devin o povară care nu poate fi dusă.
Cursa pentru obținerea fondurilor pentru aceste burse a fost o competiție pe care Vlad a trebuit sa o ducă în paralel, căutând în permanență oameni și companii care l-ar fi putut ajuta să ducă acest proiect la împlinire.
PCF Investment Banking se numără printre companiile care l-au susținut pe Vlad în cursa lui.
“Cu cererile de finanțare suntem extremi de familiari prin natura jobului nostru, dar într-o bună zi am primit un mail dela Vlad în care obiectul cereri de finanțare era susținerea unor copii care trec prin cel mai greu moment al vieții lor. Din acel moment, sprijinirea lor a devenit nu doar o obligație, ci si un motiv de a gasi soluții ca binele să meargă mai departe. Binele fiind, în acest caz, ambiția imensă a lui Vlad de a duce visul micilor luptători până la capatul lumii. Nu toți suntem capabili de gesturi mai departe de propria ființă, dar toți suntem capabili de a ajuta și de a alina, și, uitându-ne la acești copii, ajutorul devine o datorie.” – Mihai Iordan, Managing Partner PCF Investment Banking.
MagiCAMP este o asociație non-profit care organizează tabere pentru copiii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni grave, desfășurând și proiecte precum MagicHOME, MagicTICKET, MagicBOX, MagiCALL.